meniu

Casa memorială Dositej Obradovici

La data de 13 martie 2019 în Ciacova a avut loc prima întâlnire între reprezentanții mai multor instituții pentru a discuta despre restaurarea casei memoriale Dositej Obradovici și amenajarea corespunzătoare a expoziției muzeului.
Reprezentanții Ministerului Culturii și Informării, conduși de ministrul adjunct Danijela Vanušić, Mirjana Dragaš, director al Fundației Dositej Obradović; prof. Prof. Mileta Prodanović, Rectorul Universității de Artă; prof. Daniela Fulgosi, decanul Facultății de Arte Plastice; Zoran Vapa, director al Institutului Provincial pentru Protecția Monumentelor Culturale; Branko Boric de la Direcția de Cooperare cu Bisericile și Comunitățile Religioase; Ognjan Krstić, Președintele Uniunii Sârbilor din România; Sașa Iașin de la Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara și consulul general al Republicii Serbia la Timișoara Vladan Tadic au efectuat turul casei și al anexelor, în vederea conturării unei imagini obiective privind starea imobilului și pentru a iniția propuneri și proiecte pentru restaurare, iar ulterior utilizarea acesteia în promovarea patrimoniului cultural sârb dar, de asemenea, includerea în oferta turistică activă a orașului Ciacova.
S-a ajuns la concluzia că, în ceea ce privește starea actuală a casei, trebuie să fie efectuați primii pași pentru elaborarea proiectului de reabilitare a clădirii de către Institutul Provincial pentru Protecția Monumentelor Culturale, iar Universitatea și Facultățile de Arte ar trebui să vină cu propuneri pentru amenajarea expoziției muzeului.
În tot acest demers, Primăria Ciacova prin reprezentanţii săi şi-a exprimat susţinerea acestui proiect şi sprijinul la nevoie.

monument-cultural-3 monument-cultural-1 monument-cultural-2